Vad är IPTV och hur fungerar det?

Om du inte är en del av medielandskapet, är chansen att du inte har hört talas om IPTV. Men du har nog använt den i flera år.

Och det är troligt att du kommer att använda det mer i framtiden. IPTV växer snabbt, med nya leverantörer och tjänster som förekommer tillsammans med traditionella TV-leverantörer som erbjuder mer IPTV-erbjudanden.

Men vad är IPTV? Vad betyder IPTV? Hur fungerar det och är det olagligt?

Och hur kan du använda den för att förbättra din TV-upplevelse?
Låt oss börja med grunderna. Vad är IPTV?

IPTV står för “Internet Protocol Television”. IPTV-adressen för IPTV är densamma som för din IP-adress eller Voice over IP. Allt som betyder är att TV-programmet kommuniceras via Internetprotokollet.

För att förstå vad detta innebär, måste du veta lite mer om hur icke-IPTV-systemet fungerar. Om du vill veta om IPTV Addons för Kodi, kan du kolla in IPTVKODI.

Med kabel- eller satellit-TV skickar programföretagen signaler som tittarna får – du kan bara titta på vad som sänds. Om du inte har någon form av inspelningsenhet kan du inte diktera vad som är på eller när. Du bara ställa in när du kan och se vad som är tillgängligt.

IPTV är annorlunda. Istället för att överföra innehåll via ljuspulser i form av fiberoptisk kabel eller radiovågor från en satellit skickar IPTV sändningar och filmer över din vanliga Internetanslutning. (Du kanske använder en kabel- eller satellitanslutning, men dessa anslutningar är åtskilda från dem som vanligtvis sänder signaler från tv:n.)

Istället för att sända en rad program enligt ett visst schema, de flesta IPTV-kanaler använder video på begäran (VOD) eller udda media – vi kommer att diskutera detta, liksom ett tredje format, i ett ögonblick.

Dess funktion bygger på en komplicerad nätverksarkitektur, särskilt på omkodning av traditionella signaler i IP-kompatibla signaler.

Men det viktiga är att du inte behöver titta på vad som finns i luften. Du kan berätta för din leverantör vad du vill titta på och de kommer att skicka den till dig omedelbart.

Om du har använt en streamingtjänst som Netflix eller Hulu är det samma idé, men med TV istället för filmer eller prenumererade program.
Hur fungerar IPTV?

Det finns tre olika IPTV-format. Vi kommer att undersöka var och en individuellt.
Video on demand (VOD)

VOD streaming är precis vad det låter som; du får en video varje gång du kräver det. Filmstreamingwebbplatser är videopå begäran leverantörer. Det finns ingen tidsgräns för vad du kan titta på (annat än vad tjänsten för närvarande har rätt till).

Du berättar för tjänsten vad du vill titta på, det skickar den till dig via Internet och du tittar på den. Lätt.

Netflix, Hulu och Amazon Prime Video är populära exempel på VOD-tjänster. (Det finns också många mindre nischtjänster.)
Behöver du en dekoder för IPTV?

Eftersom de flesta TV-apparater inte är utrustade för IPTV kan du behöva en digitalbox som “översätter” vad du får via internetanslutningen till ett format som tv:n kan läsa.

Å andra sidan behöver datorn inte något för att titta på IPTV. När du har registrerat dig för en tjänst kan du använda den för att strömma vad du vill i ett av IPTV-formaten (som vi ska prata om härnäst).

Så, om du kan spegla skärmen på TV: n, kan du titta på IPTV utan en digitalbox.
IPTV Live

Precis som TV kan du också titta på direktsändningar på IPTV. Många människor ser idrottsevenemang på detta sätt; det är lätt att strömma ett spel till telefonen när du är på språng.

Bortsett från att sändas över Internet snarare än traditionella medier, live IPTV är nästan samma som konventionell TV.

FOX Sports Go, CBS Sports Headquarters, Hulu Live TV och Sling TV erbjuder alla live IP-TV.
IPTV-tjänster

Även IPTV.se är att få fart, är det fortfarande en ganska nisch marknad. Tjänster som Netflix och Hulu erbjuder många TV-program (när de kan få rättigheterna till dem), och video on demand växer snabbt.

Dessa är de andra IPTV-format som det finns stor potential att förändra hur människor tittar på TV, som ännu inte har tagit fart.

Catch-up TV ökar i popularitet. Ladda ner appar för leverantörer som FOX, CBS och NBC tillåter tittarna att se de visar de missade utan den ansträngning som krävs för att ställa in och spela in något via en avkodare, som en TiVo.

NU TV, TVPlayer och Epicstream är alla framåt i live IPTV marknaden, men de är fortfarande inte lika traditionella som de mer populära VOD-tjänster.

Sport verkar vara det snabbast växande området för TV för IPTV. Det finns många abonnemangsportplaner som du kan titta på från datorn eller strömma till tv:n när du vill.